5.2.Evanđelje Isusa Krista

 

5.2.Evanđelje Isusa Krista

Poglavlje 5.2.Evanđelje Isusa Krista

Referenca ovog članka:  Gotquestions.org  (veza će biti navedena ispod)

1. Što je evanđelje Isusa Krista?


Riječ  evanđelje  znači “dobra vijest”, tako da je Kristovo evanđelje dobra vijest o Njegovom dolasku da pruži oproštenje grijeha svima koji budu vjerovali ( Kološanima 1:14 ;  Rimljanima 10:9 ). Od grijeha prvog čovjeka, čovječanstvo je bilo pod Božjom osudom ( Rimljanima 5:12 ). Budući da svatko krši savršeni Božji zakon čineći grijeh, svi su krivi ( Rimljanima 3:23 ). Kazna za zločin grijeha je fizička smrt ( Rimljanima 6:23 ), a zatim čitava vječnost provedena na mjestu kazne ( Otkrivenje 20:15 ;  Matej 25:46 ). Ova vječna odvojenost od Boga također se naziva "druga smrt" ( Otkrivenje 20:14-15 ).


Lošoj vijesti da su svi krivi za grijeh i da ih je Bog osudio suprotstavlja evanđelje, dobra vijest Isusa Krista. Bog je, zbog svoje ljubavi prema svijetu, stvorio način da čovjeku budu oprošteni njihovi grijesi ( Iv 3,16 ). Poslao je svog Sina, Isusa Krista, da preuzme grijehe čovječanstva na sebe smrću na križu ( 1. Petrova 2,24 ). Stavljajući naš grijeh na Krista, Bog je osigurao da će svima koji budu vjerovali u ime Isusovo biti oprošteno ( Djela 10,43 ). Isusovo uskrsnuće jamči opravdanje svih koji vjeruju ( Rimljanima 4:25 ).

Biblija precizira sadržaj evanđeoske poruke: „Sada, braćo i sestre, želim vas podsjetiti na evanđelje koje sam vam navijestio, koje ste primili i na kojemu ste se zauzeli. Po ovom ste evanđelju spašeni, ako se čvrsto držite riječi koju sam vam navijestio. Inače ste uzalud vjerovali. Jer ono što sam primio, prenio sam vam kao prvo važno: da je Krist umro za naše grijehe prema Svetom pismu, da je pokopan, da je uskrsnuo treći dan prema Svetom pismu i da se ukazao Kefi, a zatim na Dvanaestoricu. Nakon toga se ukazao više od pet stotina braće i sestara u isto vrijeme” ( 1. Korinćanima 15:1-6). U ovom odlomku Pavao naglašava prvenstvo evanđelja — ono je od “prve važnosti”. Evanđeoska poruka sadrži dvije povijesne činjenice, obje potkrijepljene Svetim pismom: Kristovu smrt i Njegovo uskrsnuće. Obje te činjenice potkrijepljene su i drugim dokazima: Kristovu smrt dokazuje Njegov ukop, a Njegovo uskrsnuće dokazuju očevici.

Evanđelje Isusa Krista dobra je vijest da je Bog osigurao put za čovjeka da bude oslobođen kazne grijeha ( Iv 14,6 ;  Rimljanima 6,23 ). Svi umiru fizički, ali onima koji vjeruju u Isusa Krista obećano je fizičko uskrsnuće u vječni život ( Iv 11,23-26 ). Oni koji odbace Krista ne samo da će umrijeti fizički nego će proći kroz “drugu smrt”, koju Biblija opisuje kao vječno ognjeno jezero (Otkrivanje 20:13–14 ). Isus je jedini u kojem se može pronaći toplice ( Djela 4,12 ).

Evanđelje Isusa Krista najbolja je vijest koju će netko ikada čuti, a ono što će osoba učiniti s tom viješću će odrediti gdje će provesti vječnost. Bog vas poziva da odaberete život. Zazovite ime Gospodnje i budite spašeni ( Rimljanima 10,13 ).

Ovo je poveznica za gornji članak s bloga:  GotQuestions.org

2. Isusova poruka 

Na blogu AnsweringIslam možete pronaći ovaj vrlo zanimljiv materijal o Bibliji.


Najstariji rukopisi biblijskog teksta koji su danas dostupni:

Papirus p46 iz 200. godine (145 godina nakon originala). To nisu dvije odvojene stranice, već dvije strane iste stranice. Oni pokazuju 1. Korinćanima 14:34b-15:15a, koji navodi pet nadnaravnih Isusovih pojavljivanja nakon njegove smrti jednom ili više njegovih učenika.

Codex Sinaiticus iz 350. godine jedan od najranijih potpunih primjeraka Novog zavjeta. Uključuje Ivan 1:14,  "Logos" (Riječ) je postao tijelo i nastanio se među nama.

Vatikanski Codex iz 350. godine, prikazuje Ivan 8:46 do 9:14,
uključujući ozdravljenje slijepog rođenog čovjeka.

Uz dopuštenje Vatikanske knjižnice.

(Referenca:  https://answering-islam.org/Campbell/s3c3c.html#p132)

Isusovoj poruci ("Logos" ili "Riječ" prema Ivanu 1:14) pročitajte više ovdje.

Isusova poruka

Što nas je Isus naučio

Izazov

3. Besplatni resursi 


Idi na dva gore spomenuta bloga za više članaka o ovoj temi, kao i odgovore na mnoga druga pitanja o Bibliji.

Za još mnogo besplatnih alata i članaka u ovoj knjizi također ste dobrodošli da posjetite Poglavlje 13: Besplatni resursi 



 

Kommentare

Beliebte Posts aus diesem Blog

1. Najviše pitanja muslimana

11.4.Žena u islamu?

11.5. Vole li muslimani doista Isusa?